De Tilia is de eerste en grootste schuit van Stichting Tilburg AHOI. Er kunnen maximaal 32 mensen meevaren. Deze zogenaamde 'kagenaar' is ruim 100 jaar oud.

In april 2010 is de Tilia in gebruik genomen voor rondvaarten in het Piushavengebied en op het Wilhelminakanaal. Het oorspronkelijke vaargebied was het Westland, de omgeving van Leiden en de Kagerplassen. Het scheepje werd destijds gebruikt om tuinbouwproducten van het land naar de veiling te transporteren en om mest naar het land te brengen. De Tilia meet 12 x 2,5 meter.

B. Tilia varend  L1090066  L1090047  L1090056  Te Gek Etentjevaart  L1090039

De laatste decennia werd de kagenaar gebruikt door de havendienst van Breda, voor waterschoonmaakwerk en reparatiewerk aan de bruggen in de Bredase singels. Het scheepje werd in 2008 naar Tilburg overgebracht en is gerestaureerd door de toenmalige eigenaar John La Haye, die met hulp van vele vrienden de restauratie en noodzakelijke aanpassingen heeft gerealiseerd. Met goede hulp is naast het nodige werk aan het casco, het schuitje voorzien van een schroefas en een nieuwe schone Yanmar-scheepsdieselmotor.

Dank voor jullie hulp!

Ad van Emmerik (bemiddeling en transport), Klaas Persoon, Hein Sommer en Jan Vromans LVBHB (restauratieadvies en klinken roer),  Michielsen Aannemers- en Timmerbedrijf (hout voor de zitbanken), STRABEKO (advies, bokken en tweecomponentenverf) en GVT Group of Logistics  (hijswerk en werkplek) en een aantal enthousiaste vrijwilligers!

Powered by themekiller.com