De Piushaven is een gebied volop in beweging. Afgelopen 10 jaar zijn er bijzonder veel nieuwe woningen, winkeltjes en eetgelegenheden gekomen. De haven is hot & happening!

WaterkantKaartje

De waterkant van Tilburg

Juist met al dat nieuw leven in de Piushaven, besteedt Stichting Tilburg AHOI extra veel aandacht aan het beheer en behoud van de levende natuur aan de waterkant van Tilburg. Fiets of wandel ook eens een rondje!

 

Piushaven, historie

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad, voordat de Piushaven in 1923 in gebruik genomen kon worden. Hadden andere steden het water naast de deur, Tilburg moest op vernuftige wijze het water naar zich toe trekken. Pretentieuze plannen hiervoor dateren van ver voor het koninklijk bezoek van Willem I in 1829 waarbij de Tilburgse bestuurders een toezegging lospeuterden. En ook Willem II draagt het project een warm hart toe. Maar het duurde nog tot 1905 voordat de eerste spade de grond in ging. Gelijktijdig met de openstelling van het Wilhelminakanaal wordt op 4 april 1923 ook de Piushaven in gebruik genomen.

De Piushaven werd een belangrijke schakel in het netwerk van beurtvaartdiensten dat Noord-Brabant met de rest van Nederland verbond. Tot aan 1965 voeren gemotoriseerde beurtscheepjes de haven in en uit, op weg naar voornamelijk de Randstad.

Twee beurtvaaPiushaven jaren 30, uitzicht uit raam Café Havenzichtrtmaatschappijen voeren op Tilburg: de Hollandsche Buurtspoorwegen met 4 schepen genaamd ‘Stad Tilburg’ en de Hanze Stoomboot Onderneming. Deze laatste bestond sinds 1918 en voer met 4 schepen met de naam ‘Hanze’ van Tilburg op Rotterdam en Amsterdam vanaf Lijnsheike. Deze schepen deden niet de Piushaven aan.

Schraven Eijsbouts was het eerste graanoverslagbedrijf in de Piushaven. Havenmeester Joop Diepenhorst heeft gedurende zijn havenmeesterschap de schepen nauwkeurig geboekt. Onder andere dankzij zijn logboeken heeft Stichting Thuishaven Tilburg, redder van de Piushaven in de jaren 90 van de vorige eeuw, het belang van de Piushaven herontdekt. Dit leidde onder meer tot een geschiedenisboek over Wilhelminakanaal en Piushaven: ‘Kanaal op het zand’ (uitgegeven in eigen beheer).

 

 

 

Powered by themekiller.com